Benvinguda al bloc sobre maternitat i criança on
si el/la petit/a té gana ... popa, si té son... popa, si té fred o calor... popa, si té por... popa, si està content/a... popa ...
Així què, pipa o popa?


dimecres, 11 d’agost del 2010

El joc heurístic

Com a continuació a la Panera dels tresors trobem l'anomenat "Joc heurístic amb objectes" pensat per a infants d'entre 12 i 20/24 mesos. Es tracta d'una activitat pensada per fer amb un grupet de menuts dins el context de l'escola bressol però és fàcilment adaptable per fer-la a casa.

El joc heurístic amb objectes és una activitat que aprofita les accions espontànies dels petits i les potencia. Contribueix a estructurar el pensament, el llenguatge i les accions dels infants. Té dues fases: durant la primera, exploren el material i combinen uns objectes amb altres; durant la segona fase, orientats per l'adult (en aquest cas el pare o la mare) i de manera organitzada, recullen el material.

Per tal de desenvolupar l'activitat cal tres tipus de material:
  • Els objectes: han de ser fàcilment combinables entre ells recuperats de la natura, recollits a casa, al comerç, confeccionats expressament o comprats. Han de ser fàcilment manejables i n'hi ha d'haver en quantitat suficient (entre 15 o 20).
  • Els contenidors: pots de cartró, de llauna, capses de fusta o similars... (de 20cm de base a tot estirar. El seu objectiu és servir de receptacle a un objecte o més, facilitar tot tipus d'activitat i afavorir les consegüents experiències d'exploració. 3 o 4 pots per infant.
  • Les bosses: Són de roba d'uns 50x50cm i n'hi ha d'haver una per cada tipus d'objecte. Tenen l'objectiu de conservar el material quan no s'utilitza i permetre la recollida dels objectes acabada l'activitat.
En què consisteix l'activitat? Doncs es disposa en diferents punts d'un espai lliure d'altres coses que puguin distreure l'atenció del petit, "focus de material" constituïts cada un per un grapat d'objectes de tres o quatre tipus i alguns contenidors. L'adult estarà a un punt on pugui veure i ser vist pel petit.

El joc té, com dèiem, 2 parts: una primera d'exploració on l'infant troba el material i actua lliurement amb ell i l'explora i el combina (ficar i treure, arrenglerar, aparellar, empilar, encaixar...) i, una segona de recollida on és l'hora d'aplegar tot el material posant-lo a la bossa corresponent que els hi oferirem l'adult. Aquesta part estarà dirigida per nosaltres.

Amb aquesta activitat, que no durarà més de 45 minuts i que anirem fent de tant en tant, podem aconseguir un munt de coses com avançar amb l'estructuració del pensament, augmentar la capacitat de concentració i comprensió verbal pel fet de relacionar fets i esdeveniments concrets amb el llenguatge, entre molts altres.

Us penjo un vídeo que he trobat per fer-vos una idea de l'activitat:


Des del meu punt de vista, tot això es pot adaptar perfectament a l'especificitat pròpia de cada llar aprofitant allò que ens agradi més a pares i petits.

Si voleu més informació sobre l'activitat podeu trobar-la al llibre "El Joc de la Descoberta" de la Tere Majem i Pepa Òdena de venda a les llibreries Abacus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada