Benvinguda al bloc sobre maternitat i criança on
si el/la petit/a té gana ... popa, si té son... popa, si té fred o calor... popa, si té por... popa, si està content/a... popa ...
Així què, pipa o popa?


diumenge, 13 de març del 2011

Avantatges i inconvenients

Quan penso en els avantatges i els inconvenients de donar el pit a un nen gran, en el meu cas a una nena de quasi 20 mesos, la gran majoria podria dir que són avantatges. És més, quasi hi trobo més avantatges ara que no pas al principi de l'alletament, moment per la seva banda en què fracassen molts intents d'alletar maternament els fills.

Per això avui enumeraré la meva llista d'avantages i inconvenients per si a alguna mare que encara està als primers mesos d'alletament matern i, no té clar si continuar alletant o no, li serveix; i sinó, senzillament ho comparteixo amb totes les mares que estan al mateix moment que jo.

Alguns dels avantatges:

- D'entrada un d'econòmic: ja portem quasi 20 mesos sense gastar-nos ni un duro en llet per a la nostra filla! o dit d'una altra manera, que si fem un càlcul aproximat que pren 1/2 litre de llet a diari estem parlant d'un estalvi d'entre 300 i 900€. Poca broma!

- Un altre avantatge seria que ara és més fàcil saber quan vol pit. Ni desxifratge de cares, ni de moviments, ni plors... Senzillament t'ho diu: Mare popa!

- A les nits se sap servir tota sola cosa que t'ajuda a descansar millor.

- Com que pot popar en totes les posicions possibles (fins i tot les més inimaginables) t'allibera molt més les mans. Iep, sembla que no però això és important!

Alguns inconvenients:

- Que no paren quiets i sense voler pots rebre un cop de peu al lloc més inesperat! Catxin dena!

- Que alguns tenen la (odiosa) mania de voler fer com qui sintonitza una emisora de ràdio amb el pit amb què no estan popant! Però em sembla que he trobat la solució: que tinguin la mà ocupada!

I algunes tonterietes que diu alguna gent (evidentment els que no han donat el pit als seus fills a aquestes edats, és clar!) i que no són avantatges ni desavantatges, sinó mentides!:

- Que els nens han d'anar prenent autonomia i això de prendre el pit no els ajuda. Vajanades!

- Que la mare està "esclavitzada" perquè el seu fill encara depén d'ella amb aquest tema. Més vajanades!

I res, com deia al principi aquests són alguns dels avantatges i dels inconvenients. I els vostres?

5 comentaris:

  1. Jo fa 27 mesos que li dono el pit... i estic d'acord en tot. L'únic és que jo no m'estalvio la llet ja que ara el meu peque fa anar la popa més com a pipa que com a aliment, poca cosa em queda. Ja fa una temporada que li vaig donant biberons de llet normal.
    Per altra banda, hi ha un altre inconvenient i és que no és fàcil de treure-li perquè sempre la duus al damunt. En comparació amb la pipa, que arriba un dia que li treus, li llences i ja està (pel que diuen, que el meu no n'ha volgut mai), la popa sempre la té a mà, i és complicat dir-li que no.
    Al meu peque, una altra cosa que li ha passat i que em diuen que és degut a popar molt és que té molt sarro a les dents de baix. Ho vaig consultar al dentista i em va dir que era perquè amb el pit s'hi repengen més, s'hi estan més estona i a més aguanten la llet més estona a la boca. No sé si és real, però tampoc em preocupa en excès. Tu li has notat res semblant a la teva nena?

    ResponElimina
  2. Jo de moment porto 14 mesos.
    La meva també pren llet de vaca sencera a més a més de la popa (a l'esmorzar).
    Com a aventatges, el fet que sempre li pots donar una mica si ets fora de casa i se t'ha fet tard per dinar o per sopar... Així almenys aguanta una mica més!
    Inconvenients: més aviat estètics, com el fet de tenir en compte de posar-te roba que tingui fàcil accés a la popa, que ella mateixa em mig despulli quan en té ganes sense que li importi si hi ha gent davant....

    El que sí que està clar és que l'alletament a partir de l'any és més fàcil a nivell d'enteniment amb el nen!

    ResponElimina
  3. Ei Minimanuals, jo el tema de les dents la veritat és que no el controlo. Havia sentit a parlar d'alletament nocturn i càries (crec que en algun llibre del pediatra Carlos González ho comenta) però sobre sarro no, però la idea era més o menys la mateixa. En tot cas, a ma filla no li n'hi he vist entre altres coses perquè tot just li està sortint la setena dent (amb el tema dentadura va a poc a poc). De totes formes, des de ja fa un meset té un respall de dents adequat per la seva edat que vaig comprar a la farmàcia i que utilitza quan nosaltres ens rentem les dents. Provablement no serveix de res de moment però potser sí! és una idea.

    I sí, Onavis, el tema de poder anar tranquil per la vida amb els horaris dels àpats la veritat és que també és un gran avantatge, sens dubte! I sí, també tens raó amb el tema vestuari però jo ara ja fa temps que em poso de nou vestits, p. ex., si sé que no seré fóra les hores que sol prendre el pit (que ja no és tant) o si vaig a casa d'algú (que et pots colar a alguna habitació)...

    ResponElimina
  4. nosaltres hem popat 2 anys, i ara sant tornem-hi...a començar de nou. Amb el gran, l'inconvenient més gran és que mentre popava... em posava amb els ditets m'anava estirant els meus llavis, i sincerament. és molest. De totes maneres, aquest costum no l'ha perdut, malgrat hagi deixat la popa pel colacao. A veure amb el peke què tal ens va

    ResponElimina