Benvinguda al bloc sobre maternitat i criança on
si el/la petit/a té gana ... popa, si té son... popa, si té fred o calor... popa, si té por... popa, si està content/a... popa ...
Així què, pipa o popa?


dimarts, 15 de juny del 2010

Un dia amb els Düring a Suècia

El passat dimecres, al programa Valor Afegit del Canal 33 (un programa molt interessant sobre economia), van parlar sobre l'estat del benestar suec, un dels millors de tot Europa. Ho van fer seguint una família sueca amb 2 fills petits, una nena de 3 anys i 1 nen de 5 mesos.

Entre altres temes, van tractar la baixa per maternitat/paternitat i les Llars d'infants, que ens són d'interès pels temes que tracto al bloc.

Respecte les llars d'infants explicaven que, no tan sols n'hi havia moltes i una al costat de l'altra quasibé, sinó que a partir de l'any eren gratuïtes per tothom (tant les públiques com les privades).
Quant a la baixa per maternitat/paternitat a Suècia els pares tenen 1 any i mig de baixa. Sí! com ho heu sentit: 460 dies! Els quals es poden repartir com es vulgui fins als 8 anys d'edat dels petits, havent de fer 60 dies obligatoris (2 mesos) tan pare com mare. En el cas d'aquesta família i per la primera filla varen fer 8 mesos la mare i 7 mesos el pare. Déu n'hi do! Quina enveja! (sana evidentment!).

Aquests dos fets (entre altres, suposo) feien que moltes dones fossin més actives laboralment, amb un 80% de dones actives respecte un 86% dels homes.

Quan veig que, en el meus cas i el de moltes altres mares que vaig coneixent pel camí, hem hagut de deixar de treballar per poder criar als nostres fills me n'adono que el nostre país no sols no està gens avançat ans al contrari, està clarament subdesenvolupat!
Les mares tenim una trista baixa maternal de 16 setmanes o 112 dies que és el mateix (no ens confonguem amb els populars anomenats 4 mesos! Són solament 3 mesos i 1/2!) i els pares encara és més depriment: 13 dies! I això últim se suposa que és un gran avanç del govern actual de l'estat on vivim! 112 i 13 dies! Quina vergonya!!!!!!!!!!!! A sobre les escoles bressol no accepten petitons fins als 4 mesos, què representa que has de fer??? En tot cas, i com ja vaig dir en uns articles anteriors (De professió: mare i Entrevista a la Dra. Eulàlia Torres de Beà), cal que els nostres petits hagin d'anar a "l'escola" tan petitons? És el millor per a ells? És el millor per nosaltres? Segons l'estat que ens acull és el més progressista que se'ls hi ha acudit els últims anys. Sinó perquè no amplien la baixa maternal/paternal? O fan de la coneguda conciliació laboral-familiar un fet evident? O simplement, deixen de retallar per on no haurien de retallar? (recordeu que pel proper fill ni 2500€ ni res de res!)...

Ai, com m'agradaria viure a Suècia! Llàstima que m'agradi tant Catalunya!

Us deixo penjat el vídeo del programa per si us interessés mirar-vos-el:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada