Benvinguda al bloc sobre maternitat i criança on
si el/la petit/a té gana ... popa, si té son... popa, si té fred o calor... popa, si té por... popa, si està content/a... popa ...
Així què, pipa o popa?


dilluns, 9 d’agost del 2010

Som el que mengem!

A casa nostra ens agrada menjar bé i bo però no qualsevol cosa sinó aliments de qualitat. Som dels que podem abaratir costos amb el que calgui però amb l'alimentació mai i menys ara que som tres a alimentar i un d'ells una menuda d'un any. Com diuen alguns "Som el que mengem!" així que mengem bé!

Per tal de menjar aliments de qualitat entenem també que cal tenir en compte l'element de proximitat (alhora que incentives l'economia del territori i evites la sobre-contaminació), per tant a casa nostra ens alimentem a base de la carn de la carnisseria del poble (que tenen la granja ells mateixos), el peix de la peixateria del poble (el que es pesca a la nostra costa) i verdura d'una cooperativa ecològica del poble del costat o del nostre propi hort i a males de Catalunya com a molt lluny. Per la resta, el pa el fem, els ous són ecològics d'uns productors del poble (ja arribarà el dia que tindrem les nostres gallines!), els iogurts artesanals del poble veí, la llet amb envasos retornables, la llegum la bullim a casa i si ens queda temps ens fem algunes conserves (melmelades, tomata, sucs...).

Aprofitant, doncs, que la nostra petita ja té un any i menja de tot us deixo alguna informació que us pot ser d'interès respecte els aliments que els hi esteu donant o els hi donareu aviat als vostres petits:

- Numeració dels ous. Ho vaig sentir en un reportatge per la radio però ho podeu trobar fàcilment. Si us hi heu fixat (tret que produïu els vostres propis ous) aquests sempre porten un número pintat a la closca. Per saber en quines condicions ha estat criada la gallina heu de mirar-vos el primer número que hi ha que sempre serà o bé 0 o 1 o 2 o 3. Sent 0 els millors i 3 els pitjors. Els ous amb el número 0 són de gallines criades ecològicament (lliures pel corral i amb pinso ecològic) i les que duen el número 3 estan engabiades sense espai per moure's si no els hi tallen fins i tot el bec perquè no es facin mal. Entremig hi ha els termes mitjos.

- Peix blau i peix blanc. Potser no tothom té una bona peixateria a prop o una bona peixatera que domini la professió així que us explico el que em va explicar la nostra per saber diferenciar-los ara que en poden menjar de blanc però no de blau. La clau és a la cua de l'animal. Si aquesta és recta i per tant tota ella té forma de triangle (la típica cua que fem quan dibuixem un peix) es tracta de peix blanc, si per contra té la cua en forma de ve baixa (uve en castellà) és a dir que queda com separada en dos es tracta de peix blau. Això també ens pot ser útil per quan marxem de vacances i no és la nostra peixateria habitual i sinó ho preguntem o agafem lluç que sempre és més fàcil.

- Sucs tot l'any. Als petits se'ls hi sol donar sucs per acompanyar el berenar o si se surt d'excursió. Ara que és temps de prèssec us proposo que us els feu vosaltres que sempre seran més bons i sans que els que es venen fets (sabreu la fruita i el sucre que contenen) i en tindreu fins l'estiu vinent. En un pot poseu 1kg de fruita pelada, sense pinyol i trossejada amb una miqueta d'aigua perquè no s'enganxi i ho feu coure durant 20 minuts aproximadament remenant-ho perquè no s'enganxi. Un cop cuita s'hi afegeix 1l d'aigua i el sucre que volgueu (mínim hi posaria 50gr però tasteu-lo). Ho tritureu tot ben fi i llestos! Ho poseu en pots de vidre (són ideals els dels sucs que et serveixen als bars) i els tapeu. Els poseu submergits dins una olla gran plena d'aigua i els feu bullir durant 20 minutets. En acabat ja els podeu deixar refredar i guardar al rebost per quan us els volgueu beure.

Bé, espero que us serveixi.

Salut i bons aliments!

7 comentaris:

  1. Estic totalment d'acord amb tu. Nosaltres fem el mateix a casa i el que mes m'agrada es poder ensenyar a la meva petita d'on prove el menjar que li donem. Fa poc que tenim gallines i ja han comenc,at a posar ous, tenim una tomaquera, els iogurts els fem nosaltres...
    Gracies per la recepta dels sucs! i felicitats per aquest bloc tan ben organitzat!

    ResponElimina
  2. Hola Irina! Celebro que t'agradi el bloc (a mi també m'agrada el teu!).

    A casa nostra ja fa 2 o 3 anys que parlem del "Projecte gallina" que implica que volem tenir 3 o 4 gallines però per una cosa o per altra ho anem posposant... Tot arribarà! És de conya tenir-ne no? I per la petita deu ser fantàstic, si ja ho és tenir gossos!

    Nosaltres aquest any hem fet un hort amb una mida força considerable! És de conya! El més divertit és fer la "collita" amb la petita: és la pera! quan posem les tomates a la cistella hi posa la mà i nyam! ja té una tomata a la boca! jejeje! Només amb un any ja és una fletxa! aquestes experiències no els hi treurà ningú!

    Pel que fa al suc, a un llibre molt guapo que tinc (de l'any 1979!!) que es diu "El rebost" diu de fer el prèssec al bany maria durant 1h. És més lent però implica no haver d'estar remenant. I les proporcions de sucre que proposa són de 150gr. però jo vaig trobar que quedava molt dolç. Per cert, que no ho he dit que han de ser prèssecs de vinya!

    Espero que et surti bé! Per qualsevol cosa fes-me un mail.

    Salut!

    ResponElimina
  3. Ostres ;-), els pressecs de vinya no els trobare pas aqui! pero ja intentarem experimentar. Fa poc que estem instal.lats en una nova casa i els nostres plans de cara l'any vinent es poder plantar algunes cosetes: pastanagues, enciams i patates... tenim un amic que te patates i hi posa algues com a fertilitzant natural, estan bonissimes!

    Intentare fer el suc amb pressecs que venen aqui... a veure si ens surt!
    fins aviat!

    ResponElimina
  4. Bé, suposo que amb algun altre prèssec també anirà bé. Hauria de ser prèssec groc però amb els d'aigua també pot sortir suposo que amb menys temps de cocció i amb més sucre ja que no és tan dolç.

    Àlgues? Deu ser car això no? Nosaltres hi posem compost comprat o generat per nosaltres amb les herbes del jardí. La clau perquè et funcioni l'hort és el reg gota a gota alhora que és el millor mitjà per no malgastar l'aigua. T'aconsello un llibre del Mariano Bueno que es diu "Manual pràctico del huerto ecológico". A nosaltres ens ha anat molt bé.

    Salut!

    ResponElimina
  5. Molt interessant la informació!!!
    Lo dels ous no ho sabia.
    I estic d'acord amb tu, lo millor és lo natural! Nosaltres també fem hort (bé, el meu home, jo no puc ajudar gaire ara) i és lo millor. A més, així els petits aprenent d'on venen les coses!

    ResponElimina
  6. Jo tampoc puc fer gaire feina de l'hort, aprofito quan la petita dorm per lligar tomateres o treure herbes o fins i tot la deixem "córrer" per allà i si et despistes te la trobes menjant-se una fulla de ceba o el que troba, jejeje!

    És fantàstic!

    ResponElimina
  7. les algues les tenim gratis aqui, ha ha! estem envoltats de platjes i quan la marea es baixa les pots recollir...la veritat es que el nostre amic planta les patates directament entre les algues. Es molt tipic menjar algues aqui, i n'hi ha de diferents classes, porten molt de ferro.
    M'apunto el llibre que dius ;-)!

    ResponElimina